Kuljuse looja Salme Valgemäe sünnist möödus 100 aastat

„Vaadake ülespoole – ta on koos meiega,“ sõnas Ülo Luht augusti keskel Hiiumaal toimunud kontserdil, kus meenutati TTÜ Tantsuansambli Kuljuse esimest juhti ja õpetajat, Salme Valgemäed, kelle sünnist möödus terve sajand.

„Rända, me tants, löö avali värav, vii endaga kaasa me rõõmud“ – moto, mis ilutseb iga Kuljuses tantsiva noore inimese särgiserval. Ei see pole mitte ainult trükipress särgil, mis trenni ajal püksivärvli vahele kaob. See on moto, mis saadab Kuljuses tantsivat inimest nii treeningsaalis kui rahvale esinedes.

Kuljusel on käimas 65. juubelihooaeg, mis kulmineerub järgmise aasta maikuu lõpus toimuva suure kontserdiga Nokia Kontserdimajas.  Kuid veelgi olulisem on ühe väärika daami sünniaastapäev. Nimelt Kuljuse alustala panijal, Salme Valgemäel, oleks tänavu 11. augustil täitunud ilus ümmargune vanus 100.

Tänased Kuljuse tantsijad ja treenerid teavad, et Salme Valgemäeta ei oleks Tallinna Tehnikaülikooli Tantsuansambel Kuljus see, kes ta täna on ja kus ta täna on.

Kuid kes on Salme Valgemäe, kes käesoleva aasta suve lõpul oleks tähistanud oma sajandat sünnipäeva? Salme on Kuljuse looja, esimene tantsuõpetaja ja nimitantsu „Kuljus“ looja. Mitte paljud rahvatantsurühmad ei saa hoobelda sellega, et neil on oma tants. Kuljus saab ja on selle üle uhke.

Salme Valgemäe rolli Eesti rahvatantsu ajaloos ei saa pidada vähetähtsaks. Salme rolli Kuljuse algusaastail kirjeldas 1998. aastal, mil Salme tähistas oma 85. sünnipäeva, toonane Kuljuse kunstiline juht Ülo Luht: „25 oma parimat aastat jättis Salme TTÜ-le, juhtides ülikoolile palju kuulsust toonud “Kuljust”. Juhtis seda Kopli-maja koridoris, majavalitsuse saalis ja keldris, igas muus võimalikus ja võimatus kohas… Ometi ületasid tulemused tingimusi nii kõrge kaarega, et keegi teine ei tulnud selle peale, et ansambli harjutusvõimaluste parandamine võiks olla tema rida!“

Täna on Ülo Luht Kuljuse vilistlasrühma juht ning oma kogemusi jagab ta ka noorte treeningtundides.

Salme Valgemäe juhtis Kuljuse vägesid koos oma abikaasa Ott Valgemäe toega aastatel 1949 -1974.

Salme sündis Hiiumaal ning peagi oli kohalikele selge, et see tüdruk oli sündinud tantsukingad jalas. Juba kolmeaastasena olid tal vanema õe kõrvalt esimesed tantsusammud selgeks õpitud. Vaevalt, et kolmeaastane pisike tüdrukutirts siis oskas aimata, et sellest saab tema elutöö.

Salme Valgemäe suure juubeliaasta tähistamist alustati 11. augustil Hiiumaal, Tahkuna tuletorni juures, kus suurt tantsupedagoogi meenutasid nii Kuljuse vilistlasrühm, kui mitmed teisedki rahvatantsurühmad, kes koos andsid ühe meeleoluka kontserdi.

Salme Valgemäe sünniaastapäeva tähistamine kulmineerub aga 19. oktoobril Eestimaa südames, Paides, kus Kuljuse eestvedamisel korraldatakse sealses spordihoones suur Valgemäede tantsupidu, kus lisaks Kuljusele astuvad üles kõik rahvatantsuansamblid Eestimaa erinevatest paikadest. Esitusele tulevad mitmed Salme ja Ott Valgemäe loodud tantsud.

Lisaks tantsupeole esitletakse Paides ka trükivärsket raamatut, mis sisaldab Salme ja Ott Valgemäe tantsude kirjeldusi, jooniseid ja intervjuusid, millele annavad lisaväärtuse CD ja DVD, mis sisaldavad tantsude muusikat ja video ülesvõtteid kirjeldatud tantsude valikust.

Salme Valgemäe 100. sünniaastapäevale pühendatud tantsupidu toimub 19. oktoobril Paides E-Piim Spordihallis, kuhu on oodata ligi 600 tantsijat Eestimaa erinevaist paigust. Tantsupeo alguseks on 17:00 ning piletihinnaks on 5 eurot. Sooduspilet, mis maksab 3 eurot, kehtib õpilastele ja pensionäridele. Pileteid saab osta kohapealt.