Lihased lõdvaks!

Eesti rahvatantsuansamblite traditsiooniline meelelahutuslik ühisüritus tõestas, et selle aasta edukaimad lihaselõdvestajad tulevad TTÜ-st! Kuidas teie oma lihaseid lõdvestate? Viskate jalad seinale? Võib-olla väike massaaš või kuum vann?

Rahvatantsijatel on veidi teistsugused traditsioonid. Nimelt kogunevad kõigi Eesti rahvatantsuansamblite liikmed iga aasta kõige külmemal ajal kokku, et „Lihaselõdvestuse” nime all üheskoos oma lihased põhjalikult läbi raputada ning üksteisega tantsust erinevatel aladel mõõtu võtta.

Kui vastavalt rahvapärimusele tuleb luuvalupäeval, ülejäänud aasta kestva lihasevalu hirmus, füüsilistest tegevustest hoiduda, siis otsustasid sel aastal rahvatantsijad riskida ning vaadata, kui hulluks vanarahva tarkustega vastuollu minek valu ikkagi ajab. Nii kogunesidki kuue Eesti rahvatantsuansambli liikmed Tartu Ülikooli Rahvatantsuansambli kutsel 9. veebruaril Elvasse.

Päeva alustasti ühise hommikuvõimlemisega järve ääres, millele päeva jooksul järgnes mõõduvõtmist nii erinevatel väli- kui sisealadel. Võistlusi oli igast mastist alates prügisorteerimisest ja tavapärastest spordivõistlustest , lõpetades orienteerumisega mööda Elva linna.  Aga ka näiteks arvutiklaviatuuri kokku, arstiriistadega pähklite purustamises, täispuhutud kummikinnastest torni ehitamises, TÜ kolledzite geograafilises määramises ja paljus muus. Õhtu kulmineerus kodutööna ettevalmistatud etteastete esitamisega teemal „Biodiversiteet ehk täielik loomaaed”, millele järgnes meeletu loomade  sõpruspidu.

Kui aga oli tibude lugemise aeg (tõsi, mitte päris otseses mõttes), siis selgus et kogu päeva jooksul oli kõigist teistest peajagu üle olnud just TTÜ rahvatantsuansambel Kuljus! Auhinnaks saadi rändkarikas, mille võitmine just sel aastal oli nii mõneski mõttes eriline. Nimelt oli Kuljus võidukas ka 1990 aastal, kui Lihaselõdvestust esimest korda korraldati ning sel aastal sai ring täis- rohkem nimesid sellele karikale graveerida ei mahu. Seega jääb karikas päriseks Kuljuse käsutusse ning järgmisest aastast läheb liikvele uus. Järgmisel aastal toimub Lihaselõdvestus, mille traditsiooniliselt korraldavad kaotajad, Tallinnas kuna kaotajaks jäi seekord Tallinna Tehnikakõrgkooli rahvatantsuansambel Savijalakesed.