Sõpradeks saime ja sõpradeks jäime

Kuidas Kuljus ja Tarbatu sõpradeks said? Et alustada päris algusest: Kuljuse ja Tarbatu sõprus ei alanudki Eestimaal – praegused tegevtantsijad said sõpradeks hoopis vennasvabariikides Lätis ja Leedus. Juhtus see 2006. aasta maikuus, kui “thanks to the Phare project” oli meil üheskoos võimalus tuuritada 5 päeva suvel toimuva Gaudeamuse tutvustamiseks. 5 päeva, 5 linna, 5 kontserti. Mälestused ja sõbrad aga terveks eluks. Seda reisi jäävad osalejatele alatiseks meenutama tumemust Leedu õlu, Gaudeamuse õllevaru, kollased Taisto bussid, tuletõrjeõppused öistes hotellikoridorides ja veel nii mõndagi…

Sel samal reisil avastasid Kuljuse tantsijad (meie suureks rõõmuks), et Tartus Tarbatus koos käivad tantsijad ei olegi kõik karvased ja sulelised, vaid päris muhedad tegelased ning kutsusid meid seepärast Muhu saarele Kuljuse 10ndatele suvepäevadele. Nüüd on tarbatlased käinud Kuljuse suvepäevadel kokku juba kolm korda. Sellise kahetsusväärselt väikse arvu on tinginud meie kliimavöötme paratamatu eripära, et aastaaega suvi esineb meil vaid korra aastas. Kuljuse suvepäevadeta täisväärtusliku suve algust enam ette ei kujutagi.

 alt

Ühistest hetkedest nii Kuljuse suvepäevadel kui Lihaselõdvestustel on jäänud eredad mälestused ning ka mõned saladused, mis jäävad vaid piduliste teada. Kuljuses on säravad isiksused, kellega on alati meeldiv üheskoos lõbutseda ja tantsida, sõltumata ilmast, ajast ja kohast.

Võime tõdeda, et oleme loonud Tartu ja Tallinna vahele uue neljarealise tantsukiirtee! Viimastel aastatel ei jaga me enam ainult ühiseid hetki, vaid ka tantsijaid. Nii on Tarbatust siirdunud mõnedki hästikoolitatud päkasirutajad Kuljuse kunstilist taset tõstma. Loodame, et see neljarealine kiirtee meie vahel ei ole ainult ühesuunaline ning peatselt näeme teie armsaid roosasid põski ka meie soojadel suvepäevadel ja teie andekaid puusanõksutajaid (või ka lihtsalt  häid tantsijaid) meie rivides.Tants, mis meid omavahel seob, ei ole liikumine taktide rütmis muusika saatel, vaid rõõm, mille tekkemehhanismide seletamiseks peaksid koostööd tegema psühholoogid, füsioloogid ja neurobioloogid. Ühes hingamine ja tantsimine on avanud hinged, luues uusi väärtusi meie kõigi jaoks.

Kuljuse sõpru õnnitlevad 60. juubeli puhul ning teevad sügava kummarduse,

Teie Tarbatu sõbrad