2009 – Marina Kuznetsova juubelikõne

 

Aasta 2009 möödub teadaolvealt  innovatsiooniegiidi all – võite ju küsida – kuidas rahvatantsukollektiiv sellega seotud võiks olla, aga ka meie vallas on uuendused liikumapanevaks jõuks.  Paigalseisust ei sünni kunagi midagi, samas, kui astud ühe väikese sammu, ei jää järgnevad tuhat tegemata. Paraku, ei saa seda ühte sammu  mitte keegi teine Sinu eest teha…

Keegi ei ole öelnud, et innovatsioon peaks kerge olema – abiks on nii tugev kreatiivne meeskond, värske lähenemine probleemilahendusele, kui ka enda publiku kohale asetamine. Just need kolm aspekti on aidanud Kuljusel innovaatiline olla ja aitavad meid edaspidigi oma koha leidmisel üha muutuval ühiskonna-ja kultuurimaastikul.

Kui arvate, et tugeva tiimi all mõtlen vaid professionaalsel tasemel tantsijaid – see pole nii. Meie kollektiivi iseloomusatavad jooned on: tugev meeskond, erinevad tehnilised ning korralduslikud oskused ja muidugi tantsuline vilumus. Ärge mõistke mind vääriti: rahvatantsija peab muidugi eelkõige  tantsida oskama, aga nagu iga kollektiivi puhul – ja Kuljus on ometigi üks päris suur kollektiiv – olgu see jalgpallitiim või orkester, on eirilisel kohal meeskonnatöö oskused. Kui keegi valel ajal soleerima hakkab või oma töö tegemata jätab  – on see laval kohe näha, vaatamata/või just tänu sellele, et tema kõrval on veel kuus paari tantsijaid. Hea meeskonnatöö baasiks on vastutus, usaldus, austus, kuid eelkõige hea suhtlemisoskus. Vastutus oma kaaslaste ja iseenda ees:  oma roll tuleb õigeaegselt ja korrektselt ära teha. Usaldus iseenda ja teiste vastu:  nemadki saavad oma rolliga hästi hakkama. Austus iseenda ja teistega koos loodud kunsti  vastu, selle tasemel hoidmine ja kaitsmine.

Tants on Kuljuse jaoks emotsiooni väljendamise viis. Oluline on, et emotsioon saaks väljendatud nii, et vaataja ka sellest aru saaks, oskaks selle endale lahti mõtestada. Mõttetu on panustada palju energiat, loomingulisust  ja aega sellesse, mis jääbki suletud trennisaali uste taha. Me loome selleks, et maailmas midagi muuta, kedagi oma kunstiga liigutada. Selleks tuleb otsida uuenduslikke toimimisviise:  olgu nendeks siis videoklipid tantsude vahel või muusikalised sümbolid teemadevaheliste seostena. See teeb meie loometöö keerulisemaks, kuid ääretult palju huvitavamaks.

Usun, et teil käis vähemalt korra peast läbi mõte: kuidas seda kõike rahvatantsurühma piiratud ressurssidega teostada võiks? Siinkohal pean aga tagasi tulema tiimi ehk inimressursi juurde, sest just meie tantsijad aitavad kompenseerida seda, mis materiaalses mõttes puudu võiks jääda. TTÜ egiidi all tegutsemine on üks suuremaid kingitusi kollektiivile: meie oma tantsijad saavad vajadusel videomaterjali filmida, meie oma tantsijad tegelevad turunduse ja reklaamiga, meie oma tantsijad mõistavad tehnikat ja täidavad veel paljusid  muid ülesandeid, mis muidu peaksime sisse ostma. Jõud on tublides inimestes!

Nüüdseks ei tea keegi meist eriti, mis saab järgmisel aastal, kuul või isegi nädalal – ajad on sellised, kuid nad on sellised  kogu maailmas. Samas üks on kindel: kui investeerime inimressurssi, siis leiame lahendused probleemidele, areneme tantsu-ja näitlemistehnikas ning just inimestena mõistame – mida ja kuidas esitada – et vaatajat mõjustada. Kui aga vaataja meiega ühes tempos hingama hakkab, tuleb ta alati meie kontsertidele tagasi – värske sõõmu tantsulise naudingu järele.

Teie Marina Kuznetsova