Kuljus vaderiks

Kevade saabumine  tõi  lisaks soojusele ja valgusele veidi rohkem rõõmu ka väikestele elukatele, keda nende ametlikus elu- ja “töökohas” –  Tallinna loomaaia troopikamajas, kutsutakse sellise peene nimega nagu Callithrix pygmaea,  sõpradele aga lihtsalt kääbusmarmosett.

alt

Nimelt otsustas Kuljuse vilistlasrühm pikkade “iludusvõistluste” ja arutelude tulemusel (nominentide hulka kuulusid veel kalad, kilpkonn, marabu, paabulind, sitasitikas, liblikas jpt.) hakata vaderiks meie maailma kõige väiksematele teadaolevale primaatidele.

alt

Ja uusi sõpru sai pisike ahvipaar Kuljuslaste seast endale palju.

alt

Metsikuks kodupaigaks on neile  Brasiilia ekvatoriaalne vihmamets, kus nad elavad  mitmekümnest isendist koosneva kolooniana, nende elu ja tegevus on  organiseeritud ja toimib koloonia sisene hierarhia. Poegade kasvatamisel on marmosettidel näiteks selline “tööjaotus”-  poegi kannab seljas isasloom ning annab neid emasele vaid imetamise ajaks. Marmosetid tegutsevad päeval peamiselt suurte puude otsas (jämedail okstel), maapinnale laskuvad üliharva, öösiti poevad nad puuõõntesse, et lasta kosutaval unel endi üle võimust võtta. 

Naabritega,  kelledeks on suured ja ülbed šimpansid, pole meie loomade maailma kõige väiksematel “sugulasel” Tallinna loomaaia troopikamajas  küll vedanud, aga  kääbusmarmosetid (ka päkapikk-ahvid, taskuahvid, väikelõvid, taskulõvid – headel lastel palju nimesid) ei  lase end sellest segada. Nad on imekiired tegelased – põrandalt lae alla ja sealt taas põrandale hüplemiseks kulub murdosa sekundist, hüppe pealt jõuavad nad haarata laualt viinamarja, selle osaliselt ära süüa ning ülejäänu ahvigraatsiaga kaugemale lennutada.

alt

Lisaks sellele, et marmosetid on aktiivsed rahmeldajad, armastavad nad hästi süüa. Peamiselt toituvad nad puuviljadest – õunad, pirnid, viinamarjad –, lisaks tuleb anda rohelisi taimi, veidi muna, ilma soolata keedetud kanaliha, jogurtit, kodujuustu ja putukaid (kilke, raagritsikaid jt). Maiustustest sobivad rosinad ja pähklid, kuid nendega ei tohi liialdada. 

Kes soovib meie ühistest väikestest sõpradest ning  hoolealustest rohkem teada, palun külastage  nende kodulehte internetis http://pygmymarmoset.net/ , aga kindlasti minge  neile ka Tallinna loomaaeda külla !

Sem Kolk

Kuljuse Vilistlasrühm

NB ! Külakostiks raagritsikaid pole neile vaja viia, minge lihtsalt ja tehke nendega tutvust  :)))