Kuljuse 70. juubelikontsert ”Kaheksakand”

Kuljusel täitub sel hooajal 70. tegutsemisaasta ning tähistame seda juubelikontserdiga “Kaheksakand”, mis toimub 2. novembril kell 16.00 Alexela kontserdimajas.

Piletid on müügil Piletilevi müügipunktides ning veebikeskkonnas: https://www.piletilevi.ee/est/piletid/muusika/rahvamuusika/tantsuansambli-kuljus-70-tegutsemisaasta-juubelikontsert-kaheksakand-285410/

Eestlane on aegade algusest olnud märgiusku – neid on vajutatud pehme leivataigna sisse ja tehtud pooleli jäänud heinateole, jäetud kodust lahkudes ukselävele ja näidatud haigele kohale. Igaks elujuhtumiks oli kujunenud välja oma sümbol, mis igapäevategemistes kurja eest kaitses ja rasketel hetkedel jõudu andis.

Kõikidest märkidest mõjuvõimsaim on tänini kaheksakand. See on õnne näitaja, mis kaitseb inimest eksimuste eest, toob tagasi tervise ja hoiab haigused eemal. Sümboliseerides põllu viljakust, ilmakaari ning ühendades maad ja taevast, tähistab kaheksakand ka inimese kohta maailmas.

Kaheksakand hoiab oma vägevuses ka Kuljust – leidub ju neid motiive nii Kuljuse armastatud looja Salme Valgemäe tantsujoonistes kui ka rahvarõivamustrites. Tihti märkamatuks jääv märk hoiab tantsijaid, näitab õiget suunda ja kinnitab, et Kuljus – see ongi meie õige koht.

Aastakümnete jooksul on Kuljus vastu võtnud mitmeid väljakutseid, seljatanud keerukusi, saavutanud väikeseid ja suuri võite ning kummutanud müüte. Oma 70. tegutsemisaasta täitumisel toob tantsuansambel lavalaudadele loo kuljuslaseks kasvamisest, jagades pealtvaatajatega tantsija teekonda esimesest proovitrennist kuni suuremate lavalaudade vallutamiseni. See on lugu, millesse on peidetud kaheksakanna vägevus, mida kaitseb selle maagia ja hoiab märgiline võim.