60 AASTAT TANTSURÕÕMU

Image

Kui nüüd kõik päris ausalt ära rääkida, siis algasid Kuljuse juubeliettevalmistused ikka mitu aastat tagasi, seda nii korraldusliku kui ka kunstilise poole pealt. Seekord sai juubelihooaja tähistamine ette võetud suuremalt, kui iial varem- Kuljus otsustas oma kuuekümneaastast tantsurõõmu jagada inimestega üle terve Eesti. Pruute jahiti nii Sillamäel kui  Haljalas, otsiti Lõuna-Eesti naisi Karksi-Nuiast ja Võrust ning kiigati üle mere Kuressaarde. See ei olnud kerge ülesanne, kuid soe vastuvõtt kõigis paikades oli pingutust väärt.

***

Keerulised trennid, mitu aastat kestnud planeerimistööd ja korraldajate ning kunstilise toimkonna  unetud ööd kulmineerusid oktoobrikuu viimasel laupäeval, kui Nokia kontserdimajas toimus Kuljuse kuuekümnendale juubelile pühendatud  galaetendus „Pruudijaht“.

Juba laupäeva hommikul olid kontserdimaja riietusruumid sagimist täis. Treeninggraafik oli tihe ning trennid pingelised. Kuna vastvalminud kotserdimaja suurel laval polnud keegi tantsijatest enne käinud, pidi minimaalse ajaga paika panema kõik tantsujoonised ja muud tehnilised nüansid.  Vähem kui tund lavaaega rühma kohta nõudis kõigilt tantsijatelt täielikku keskendumist ning juhtidelt kiiret reageerimist esilekerkinud probleemide lahendamisel. Nagu ikka vahel juhtub, jäid minutid-tunnid veidi lühikeseks, ning neid tuli juurde näpistada ka peaproovijärgsest ajast, mis tähendas, et mõnel neiul jäi enese kordaseadmiseks enne etendust napilt pooltund, kui sedagi. Kuid tänu professionaalsusele ja kogemustele ei tekitanud see probleeme ning laval särasid õrnema soo esindajad kogu oma kauniduses, mille rõhutamisele aitas kindlasti kaasa ka eelnevalt läbitud lavameigi koolitus.

Vahetult enne etenduse algust valitses lava taga ärev meeleolu – monitoridest võis näha, kuidas kontserdimaja suur saal järjest inimestega täitus, kuni lõpuks olid peaaegu kõik kohad hõivatud. Kui kõlas „Kuljuse“ signatuur, hoidsid ilmselt kõik korraks hinge kinni, et seejärel endast laval maksimum anda.

Hoolikalt läbimõeldud järjekorraga  tantsud, vaimukate videodega ühtseks tervikuks põimitud, jutustasid loo nelja noormehe pruudijahist, mis saalisviibijaid kindlasti külmaks ei jätnud. Äratundmisrõõmu pakuti kõigile – oli selleks siis naiselik olelusvõitlus „Seitsmes pruudis“, lüüriline armastuslugu „Kodukandi tüdruku“ moodi, kosjasobitajamine „Rannaeide“ poolt või hoopis suurejooneline pulmapidu „Kuusalu süidi“ ainetel. Lisaks veel humoorikaid vahepalu, tuletamaks meelde, et elus on muudki peale armulugude –  vahel on näiteks tore niisama pidu pidada ja tüdrukutega tantsu lüüa või vajalik teha rasket tööd nagu kalurid merel. Etenduse lõpuks võis tõdeda, et iga pada leiab kaane ning kõik meie noormehed olid endale õnnelikult paarilise leidnud. Mida muud publikul üle jäi kui ainult plaksutada-plaksutada-plaksutada ning tantsijatel  tunda, et hakkama on saadud tõeliselt suure asjaga.

Saalis viibis ka ohtralt külalisi, kes pärast kontserdi lõppu kiidusõnade ja õnnitlustega kitsid ei olnud. Kokku kestis õnnitlemine ligi poolteist tundi, mille jooksul käisid lavalt läbi koduülikooli TTÜ rektor, Tallinna linnapea, teiste tantsuansamblite esindajad ning paljud teised.

Etendus läks kahesajaprotsendiliselt korda- seda tõestas kiitus nii Kuljuse sõpradelt-sugulastelt kui ka täiesti (tantsu)võõrastelt inimestelt. Kogu töö ja vaev sai kuhjaga tasutud.

Image

***

Pärast õnnitluste lõppu Nokias läks kõigil tantsijatel ja vilistlastel kiireks, et õigeks ajaks Glehni lossi jõuda, kus toimus Kuljuse suur sünnipäevapidu. Kutsutud olid kõik Kuljuse vilistased ning praegused tegevtantsijad ning pidulisi tuli kokku nii palju, et liikumisruumi jäi napiks. Tegevus toimus kahel korrusel- lisaks tavapärasele ansambli saatel jalakeerutamisele suures saalis, oli teise korruse aatriumis üles seatud näitus, mis faktide ja fotomaterjali abiga tõi välja olulisemad seigad Kuljuse ajaloost aastakümnendite kaupa. Sealt leidsid tuttavaid seiku ja mälestusi kõik peolviibijad.

Suurele juubelile kohaselt olid ka kõned tavapärasest veidi pidulikumad ning tänusõnade ja juubelimärkidega peeti meeles kõiki suure vaeva nägijaid. Kahjuks ei saanud õhtusel banketil osaleda ei Olavi Pihlamägi ega Peep Sürje, kellele pidi üle antama spetsiaalselt selleks puhuks välja töötatud Kuljuse aumärk.

Toimus ka traditsiooniline rebaste ristimine, mille raames läbisid Kuljuse noorimad liikmed veel ühe, veidi ebatraditsioonilisema, lavameigi koolituse, mida kõigil pealtvaatajatelgi põnev kõrvalt jälgida oli.

Ametliku osa raames said rebastest ansambli täieõiguslikud liikmed ning välja jagati ka hõbemärgid, teeneteplaadid  ja saurus. Kuljuse presidendi ametilindi ning sellega kaasnevad kohustused võttis Kristjanilt üle uus president Aivar.

Mainimata ei saa jätta ka Aasta Ämbri nominente. Paljulubavaid kandidaate oli möödunud hooaja jooksul kogunenud rohkesti ning konkurents oli tihe. Võidukateks osutusid sel korral vilistlasrühma esindajad Arvo, Koit ja Kai.

Kõigi nende tegevuste vahele jätkus ka sünnipäevapeole omaselt tantsu, tralli ja koogisöömist ning pärast bändi lahkumist kestis pidu varajaste hommikutundideni. Suurepärasele juubeliaastale pandi väärikas punkt.

Image