1964 – Kuljus! Kuljus!

Tutvusime TPI rahvatantsuansambliga lähemalt 1964. aasta juulikuus tantsupeol Kingissepas. Muljed TPI kollektiivist olid suurepärased. Teenelise kultuuritegelase Salme Valgemäe töö väärib lugupidamist, innustab jäljendama. “Kuljuse” esinemist vaadates tunduvad otse naeruväärsena inimesed, kes püüavad kinnitada, et eesti rahvatants ei suuuda vaatajat innustada ega kaasa elama panna. Suudab küll, ja seda mitte üksnes suure kollektiivi esinemisega, vaid ka soolonumbritega. Ega muidu valitud just sellest kollektiivist esindajad osavõtuks Rostockis toimunud rahunädala kontsertidest. Samuti tuli rühma liikmetel esineda ka Moskvas rahvamajanduse saavutuste näitusel toimunud kontsertidel.

Jälgides TPI kollektiivi poolt esitatud tantse, võib julgelt öelda, et meie rahvatants suudab panna pealtvaatajid kaasa elama, sest siin valitsevad tantsijad täielikult oma jalgu, käsi, pead, kaela, näoilmet ja kogu keha. Teatavasti annab selle oskuse treeninguline kehakool. Paraku jääb meie kollektiivi tantsijatel sellest veel kõvasti puudu. “Kuljus” on lähedane ideaalsele. Tehniliselt laitmatu ja väljendusrikas esinemine ükskõik millise tantsu puhul kinnitas seda, publiku aplaus samuti. Vaatasime ja õppisime.

HELGI NOORMETS

EPT Võru rajoonikoondise rahvatantsuringi juht